DJ iskola és online időpontfoglalás: kreatív vállalkozás kreatív megoldásokkal – YJOURNAL

DJ iskola és online időpontfoglalás: kreatív vállalkozás kreatív megoldásokkal

Drobcsák Miron -
March 4, 2022

Egy nem hétköznapi sikersztori, azaz a Minimal Art Family története

A Minimal Art Family alapítójának, Andrija Jägernek az egyik barátja adta az ötletet: csináljon egy DJ iskolát. Azóta rengeteg kezdő és profi, fiatal és idősebb diák megfordult náluk és próbálgatta szárnyait vagy éppen fejlesztette tökéletesre technikáját DJ próbatermükben. Olyan nagy sikerük lett, hogy a rengeteg jelentkező már Andrija elmondása szerint már kezelhetetlen lenne egy online időpontfoglaló nélkül. A nem hétköznapi vállalkozásról és jövőbeni terveiről mesélt nekünk.

Mióta zenélsz?

Gyerekkorom óta. Azóta az életem része a zene. Tulajdonképpen előbb tanultam meg kottát olvasni, mint írni-olvasni. Zeneiskolában még zongoráztam és harmonikáztam, majd az érdeklődésem a dj-kedés, illetve az elektronikus zene felé fordult. Később rájöttem, hogy nagyon nehéz ezen a területen érvényesülni, főleg kezdőként, még akkor is, ha tehetséges vagy.
Innen jött az ötlet: tizennyolc évesen megalapítottam a Minimal Art Family-t, hogy felkaroljam a művészeket, sorstársakat, akik ugyanabban a cipőben jártak, mint én: nem tudták, hogyan kezdjenek hozzá. Szerettem volna összefogni őket és egy platformot adni nekik a bemutatkozásra. Ennek már tizenöt éve.

És honnan jött az iskola ötlete?

Mi elsősorban rendezvények szervezésével foglalkoztunk. Egészen odáig, amíg egy ismerősöm meg nem kérdezte tőlem, miért nem oktatom a dj-ket. Tényleg. Miért is nem?
Aztán kíváncsiságból feldobtam egy hirdetést. Érdekelt, mennyire lehet valid ez az igény. Egy hónapig futott a hirdetés: 5-6 diák jött össze és onnantól kezdve, ahogy terjed a suli híre, folyamatosan jelentkeztek.

Akkor úgy tűnik, a barátodnak működött az ötlete. Volt ebben potenciál.

Igen, erre jöttem rá én is. Nyilván voltak már Magyarországon dj iskolák, de az a struktúra, amit én találtam ki, az egyéni oktatásokkal, gyakorló teremmel az teljesen egyedi volt. Úgyhogy belevágtam.

Hogy kell ezt elképzelni?

Kétféle kezdő létezik. Az egyik az, aki szégyenlős és inkább otthon próbálkozik. Nincs megfelelő felszerelése és nem is hallgathatja hangosan a zenét, hiszen papírból vannak a falak. És aztán vannak, akik megveszik a drága technikát és azzal próbálkoznak. De teljesen más laptopról zenélni, mint egy sub ládánál állni és érezni a hang nyomását.
Mindkettejükben van közös: egyiknek sincs lehetősége arra, hogy egy igazi teremben próbálja ki magát, így pedig nem tudnak fejlődni.

És itt jön a képbe a Minimal Art Family.

Pontosan. És mi a kezdőket is szeretettel várjuk. Ha például zenélgetsz és egyszer csak kapsz egy felkérést egy klubtól fellépésre, de még életedben nem láttál olyan felszerelést, ami egy komolyabb klubnak van, nem kell pánikba esned. Nálunk ki lehet próbálni és lehet gyakorolni is, méghozzá profi technikán.

Milyen korosztály jár hozzátok?

Teljesen változó. Tanítottam már kisebbeket is, de a legidősebb diákom 55 éves, aki jelenleg is jár hozzám. Van olyan tanulóm, aki kiváló zenész és producer és most azon dolgozunk, hogy picit eladhatóbbá tegyük a piacon. Emellett marketingben, brandépítésben és kommunikációban is segítek neki. Persze, vannak olyanok is, akik csak kikapcsolódni járnak ide. Csak azért jönnek, hogy felszabadultan zenéljenek egy kicsit.

Honnan jött az online időpontfoglalás ötlete?

Én kicsit olyan vagyok, mint egy egyszemélyes hadsereg. Sok mindennel foglalkozom, részt veszek az oktatásban is, szeretek mindenhol ott lenni, mindent én csinálni.
Ahogy azonban egyre több érdeklődő lett a dj sulira, egyre nehezebben kezeltem, ezért kellett egy foglalási rendszer, ami megkönnyítette az adminisztrációt és a jelentkezők időpontfoglalását.
Nagy segítség volt, hiszen sokszor nem tudtam válaszolni annak, aki régebben rám írt vagy felhívott. Pedig a mai világban már nem engedhetjük meg, hogy ne reagáljunk azonnal.

Akkor teljesen kézenfekvő volt…

Persze. Ma már, amikor mindenki online éli az életét, nem teheted meg, hogy nem biztosítod az online időpontfoglalás lehetőségét, főleg, ha szolgáltatásokkal foglalkozol.
Ráadásul egyszerű: az ügyfél látja a szabad időpontokat és amikor tud jönni, azt lefoglalja. Nem kell arra várnia, míg megnézem a naptárban és visszajelzek neki.

Milyen szempontok alapján választottad pont a YCLIENTS-et?

Az első kritérium az volt, hogy legyen letisztult, egyszerű, áttekinthető. Ami emellett még fontos szempontnak számított az az, hogy tudjunk a jelentkezőkről információkat gyűjteni (név, telefonszám, e-mailcím). Ugyanis nemcsak próbatermünk van, hanem rengeteg rendezvényünk is. Ahhoz, hogy minél több embert elérjünk és értesítsünk ezekről, elengedhetetlen a perszonális kapcsolattartás.
Korábban a Facebook-on kommunikáltunk főleg. Ez egy ideig működött is, aztán megváltoztak az algoritmusok és megszűnt a Facebook belső foglalási rendszere, ezenkívül pedig sokszor nem kaptuk meg az üzeneteket vagy az értesítést üzenet érkezéséről.
Úgyhogy kellett egy online időpontfoglaló, ami megbízható.

És a gyakorlatban mi volt a tapasztalatod a YCLIENTS-szel?

Amikor a YCLIENTS-re rátaláltam és kipróbáltuk. Emellett elképesztő a support, amit biztosítotok:
bármit kérdeztem, arra néhány órán belül reagáltatok. Ha problémám volt, segítettetek megoldani. Az is nagyon tetszett, hogy a YCLIENTS integrálható a Facebook és az Instagram felületeibe. Nagyon okos a rendszer, rengeteg dolgot tud. Én nagyjából a 20%-át használom jelenleg, de tanulom és napról napra újabb és újabb funkciókat fedezek fel és használok.
Az elemzéseket és statisztikákat is nézegetem. Eddig adatot gyűjtöttünk, de idén már komolyabb marketing kampányokat tervezünk, amelyhez nagy segítség lesz a YCLIENTS.

Mik a tervek az idei évre, azaz 2022-re?

A koronavírus előtt volt egy olyan tervem, hogy a gyakorlóterem és a szórakozóhely ötletét, ami itthon kiválóan működik, megvalósítom Szerbiában is, mivel szerb származású vagyok. Belgrádban elkezdtük mindezt kialakítani, csak közbeszólt a járvány. Meg hát kisebb az ottani piac és máshogy is fogadták a próbaterem ötletét, mint a magyarok. Kint inkább a kávézóból és a szórakozóhelyből származott a bevétel.
Hosszútávú célunk pedig az, hogy zeneiskolákba is elvigyük ennek a fajta zenének az élményét. Megismertetni a gyerekekkel az elektromos zenét, a kütyüket, a dj-kedést és így bevonzani őket a zeneiskolába. Aztán, amikor már teljesen rákattantak, akkor jöhet a szolfézs, a zeneelmélet és minden más, ami ahhoz kell, hogy saját zenéket írjanak. Szóval nagyon szeretnénk a zeneoktatásba bekapcsolódni Magyarországon.
A program megvan, a filozófia megvan, úgyhogy reméljük a régi szemléletet, a konzervatív gondolkodásmódot kitartó munkával sikerül majd megváltoztatnunk.

weboldal: www.minimalartfamily.com

Facebook: www.facebook.com/minimalartfamily

Instagram: www.instagram.com/minimalartfamily

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés