Szakember vagy szalontulaj vagy? – így számold ki a körmös szolgáltatások önköltségét – YJOURNAL

Szakember vagy szalontulaj vagy? – így számold ki a körmös szolgáltatások önköltségét

Drobcsák Miron -
April 16, 2020

Hogyan számítsuk ki egy körmös szolgáltatás önköltségét – ezt a kérdést legalább egyszer minden kezdő körmös és szépségszalon tulajdonos felteszi magának. De természetesen érdekelné a válasz azokat a vendégeket is, akik drágának találják a szolgáltatást.

A YCLIENTS csapata a következő cikkben segít kiszámolni Neked, mennyi is pontosan az egy főre eső körmös szolgáltatás költsége.

Körmös szolgáltatás önköltsége, vendégenként

A műköröm önköltségének kiszámítását a szakember órabérének kiszámításával érdemes kezdeni, hiszen a szép köröm kialakításánál elsősorban a szakember ideje a mérvadó. Ha műkörmös szakember vagy, esetleg körömstúdió tulajdonosaként szeretnéd kiszámolni a szolgáltatások önköltségét, akkor bátran alkalmazhatod az alábbi képletet:

 • а — egy munkaóra nettó díja;
 • b — havi nettó kereset összege (valós vagy vágyott);
 • с — munkanapok száma;
 • d — munkanap hossza (munkaórák száma egy nap);

a = b : (c × d)

Vizsgáljuk meg a képletet konkrét számok tükrében is. Tegyük fel, hogy te, mint szakember havi nettó 250 000 Ft-ot szeretnél keresni, esetleg szalontulajdonosként ennyit fizetnél alkalmazottadnak.

Ha a munkaidőnek csak a hétköznapokat veszed, az heti 5 munkanappal számolva havi átlag 22 munkanapot jelent. Egy munkanaphoz pedig nézzünk napi 8 órás műszakot.

A képletbe behelyezve egy szakember 1 órára bontott nettó bére a következő:

nettó órabér = 250 000 : (22 × 8)

nettó órabér = 250 000 : 176

Tehát: nettó órabér = 1 420 Ft

Természetesen a körmös munkájának gyorsasága függ a szakmai tapasztalatától és kézügyességétől is. Továbbá azon alapanyagok és eszközök minőségétől, amikkel dolgozik.

Itt érdemes figyelembe venni ezen kívül azt is, hogy időben érkezett-e a vendég, vagy például sérült-e a korábban felhordott anyag valamelyik körmén annyira, hogy újra kelljen építeni (ha töltésre jött). És még sorolhatnám. Ráadásul a géllakknál és az építésnél az anyagfelhasználás mennyisége is eltér.

Különböző szakembereknél ugyanaz a körmös szolgáltatás fél órától másfél óráig terjedhet.

Így a szakember egy munkaórájának költségeihez érdemes hozzáadni az általános költségeket is, amiről mind a szakemberek, mind pedig a szalonok tulajdonosai hajlamosak megfeledkezni, amikor próbálnak egy szolgáltatásra árat kalkulálni.

Általános kiadásnak minősül többek között:

 • helyiség bérleti díja — saját szalon vagy a székbérlet havi bérleti díja;
 • rezsiköltségek — áram, víz és fűtés nélkül természetesen semmilyen körmös szolgáltatás nem fog működni;
 • adók és egyéb költségek — ezzel a tétellel is számolnunk kell, hiszen hivatalosan és bejelentve tevékenykedünk, valamint ide érdemes még a könyvelőt is hozzászámolni;
 • egyéb, háztartási jellegű termékek költségei — tisztító- és fertőtlenítő szerek (Főleg most, a koronavírus-járvány alatt kiemelkedően fontos a rendszeres fertőtlenítés. Kapcsolódó cikkünket IDE kattintva olvashatod el.), törlőrongyok, felmosók, gumikesztyűk, vödrök, szappan, WC papír, illatosító, papírzsebkendő, kéztörlő, stb.;
 • kiegészítő komfort szolgáltatások — vendégeknek szánt tea, kávé (ezekhez cukor, tej, tejszín, édesítőszer), cukorkák, édességek, klíma, bluetooth hangszóró és WI-FI hozzáférés;
 • egyéb fogyóeszközökkel kapcsolatos többlet költségek — munkahely fertőtlenítő szerek, és berendezés sterilizáló szerek (lehetőleg nagy tartalékkal);
 • a berendezések értékcsökkenése — érdemes kiszámolni a berendezések amortizációja miatti értékcsökkenést havi bontásban, elosztva annak költségeit a jótállási időszak hónapjaira;
 • reklámköltségek — szükséges és nélkülözhetetlen tényező, ami havonta új és új vendégeket fog jelenteni;
 • utazási költségek és étkezésre fordított kiadások — ha egyéni KATA-s vállalkozóként tevékenykedsz, akkor számold ki az utazáshoz szükséges üzemanyagot vagy a városi közlekedés költségeit, plusz az ebédköltségét is. Ha te vagy a szalon tulajdonosa, vedd figyelembe alkalmazottad munkába járásához szükséges utazási költségeit;
 • oktatásra és továbbképzésre szánt kiadások — számítsd ki éves szinten mennyit költesz továbbképzésekre és oszd el a kapott összeget 12 hónappal.

Az összes általános kiadást érdemes hozzádni szakemberünk órabéréhez, annak érdekében, hogy pontosan ki tudjuk számolni az egy vendégre fordított szolgáltás önköltségét. A fenti képlet alapján érdemes kalkulálni, azzal a kitétellel, hogy az órabér kifizetése mellett a munkakörülmények biztosításának költségei is ránk hárulnak.

X — a körmös szakember 1 munkaórája összkiadásainak mennyisége
Y — az összes felsorolt tétel havi kiadásainak összege
Z — havi munkanapok száma
T — a munkanap hossza

X = Y : (Z × T)

Géllakkozás bekerülési költségének kiszámítása

Hogy kiszámítsuk egy vendég géllakkozásának bekerülési költségét, az utolsó összetevőt, a felmerülő anyagköltséget is ismernünk kell.

Máris mutatjuk azokat az alapanyagokat, amelyek egy szakember asztalának kötelező részét képezik ahhoz, hogy vendégének tökéletes 3-4 hétig tartós géllakkozást készíthessen (ez csak egy egyszínű géllakkozást jelent, a díszítés költségeit most nem vesszük figyelembe):

• felület- és eszközfertőtlenítő szerek
• kézfertőtlenítő
• bőrfeltoló-kaparó
• bőrvágó olló
• portalanító kefe
• körömreszelők és bufferek

• manikűrfejek és csiszológép
• előkészítő és tapadást segítő folyadékok
• alapozó zselé
• géllakk szín
• fixálásmentes fedő zselé
• körömágybőr ápoló olaj
• UV lámpa

A felsorolt alapanyagokat és eszközöket több vendégnél is tudja használni a szakember, így nem kell mindenkinél újra és újra megvásárolni, azaz számolni velük.

Azt, hogy mikor fogy ki az egyik vagy másik alapanyag, nagyon könnyű számontartani a YCLIENTS raktárkészlet moduljának köszönhetően.

Átlagosan, a listán szereplő anyagok havi kiadásai körülbelül vendégenként 500 – 1 000 forintot tesznek ki. Természetesen ez a szám függ a felhasznált termékek árától. (A jó minőségű alapanyagok természetesen drágábbak.)

Összegezve tehát, egy körmös szolgáltatás (géllakkozás) bekerülési költsége a szalon műkörmösének fizetéséből, továbbá az általános kiadásokból és a alapanyagokra szánt összegből tevődik össze.

Ha egy körmösszalon vagy maga a szakember nem 0%-os haszonkulccsal dolgozik, akkor a körmös szolgáltatás nem lehet olcsóbb, mint vendégenként 4 000 – 5 500 forint.

Amikor a szépségszalon, vagy a szakember, és a vendég egyértelműen látják, mire “megy el” a vendég által kifizetett összeg például egy géllakkozásnál, többé nem merül fel a kérdés, miért is olyan drága a körmös szolgáltatás.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb tartalmainkról? Akkor kövesd viberen a YCLIENTS Community-t, ahol hasznos tippekkel, tanácsokkal találkozhatsz, heti rendszerességgel.

Ha tetszett a cikk és úgy gondolod, hogy ezt valamelyik barátodnak vagy kollégádnak is látnia kellene, akkor megköszönjük, ha megosztod vele. ??

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés