Hogyan vásároljunk szépségszalont? – avagy milyen szempontokat mérlegelj, mielőtt átveszel egy működő üzletet – YJOURNAL

Hogyan vásároljunk szépségszalont? – avagy milyen szempontokat mérlegelj, mielőtt átveszel egy működő üzletet

Drobcsák Miron -
April 19, 2020

Sok már működő szépségszalont eladó sorba helyeztek, amelyek megvásárlása remek ötlet lehet azon vállalkozókedvűek részére, akik nem szeretnék nulláról felépíteni az üzletüket.

Alábbi cikkünkben a YCLIENTS csapata közelebbről is megvizsgálja, hogyan kell “jó üzletet csinálni”, illetve mikre kell odafigyelni a vásárláskor.

Vásarolj működő szépségszalont lépésről lépésre

1. lépés: Vizsgáljuk meg a szépségszalon pénzügyi hatékonyságát!

Mielőtt úgy döntenénk, megveszünk egy már működő szépségszalont, érdemes első körben megvizsgálni annak nyereségességét.

Próbáljuk meg kideríteni, mekkora bevételre tehetünk szert a vásárlás után. Azonban ehhez a tényleges bevételt kellene megismernünk, amit nem ajánlott az előző tulajdonos kijelentéseire alapozni. Inkább a pénzügyi kimutatásait, a könyvelőtől elkért dokumentumokat érdemes áttanulmányozni. Azokból ugyanis világosan látszanak a vállalkozás bevételei és kiadásai.

Ebből megismerhetjük a vállalkozás átlag számláit (webáruháznál kosárértéknek nevezik) és a napi átlagbevételek mértékét.

Továbbá érdemes bekérni a vállalkozás bankszámlakivonatát — kérje el az eladótól a vállalkozás online pénzmozgást lefedő kimutatásait, hogy átláthassuk a nem készpénzes összegek bevételeit és kiadásait is.

2. lépés: Derítsük ki szalon eladásának okát!

Ne szégyelld megkérdezni attól, akitől megvenni készülsz a működő szépségszalont, hogy valójában mi is az eladás oka?

Egészségügyi okok a háttérben…

Igazából az eladás mögött nem mindig egy veszteséges cégtől való megválás állhat. Gyakoribb az, hogy a háttérben egy válás utáni vagyonmegosztási eljárás vagy a tulajdonosok közötti nézeteltérés, netán a cégtulajdonos költözése, esetleg egészségügyi okok állnak. De lehet ennél sokkal egyszerűbb oka is: a tulaj megunta és nem szeretné továbbcsinálni.

…vagy csak mihamarabb szabadulna a jelenlegi tulaj?

Emellett persze előfordulhat, hogy a jelentéktelennek tűnő kifogások mögött, a háttérben mégis az áll, hogy a tulaj mihamarabb szabadulni kíván az eladósodott, problémákkal küszködő üzletétől.

Ehhez a kategóriához többnyire azok a szépségszalonok tartoznak, amelyek kevesebb, mint egy éve vannak a piacon – a tulaj megnyitotta, aztán belátta, hogy nem megy neki, így most szabadulna tőle. Ezért aztán az üzletet – amit a „nyakába szeretnének sózni” – jól vizsgálja meg minden oldaláról.

Kérj fel egy könyvvizsgálót is, aki átvilágíthatja a cég pénzügyi és gazdasági tevékenységét. Ha a szakember pozitívan nyilatkozik róla, akkor bátran vágjon bele a vásárlásba.

És ha “nullás”?

Ha az üzlet “nullás”, akkor sem feltétlen kell elvetni a vásárlás gondolatát – nagyon sok vállalkozó éveket áldoz arra, hogy a vállalkozása megtérüljön, te viszont már egy “kész”, működő szépségszalont kapsz a pénzedért.

Egy jól kialakított reklámkampánnyal, helyesen kialakított értékesítési csatornával, minőségi szolgáltatással és termékekkel hamar nyereségessé tehető a szalon.

3. lépés: Mérlegeljük, meg tudunk-e küzdeni az esetleges problémákkal!

Lényegében egy teljesen problémamentes, kész vállalkozás vásárlása szinte lehetetlen manapság. Hiszen a jól jövedelmező és kiválóan működő szépségszalont ritkán adják csak úgy el.

A következőkben egy sornyi olyan tényezőre hívjuk fel a figyelmedet, amelyek felbukkanhatnak egy kész, működő vállalkozás megvételekor:

1. Előnytelen helyszín A kiváló elhelyezkedés a szépségiparban rendkívül fontos szempont. Ha egy szalon félreeső helyen van, netán körbe van véve sikeres konkurensekkel, akkor vagy készülj arra, hogy sok pénzt kell majd költened arra, hogy kiemelkedj és vendégekre tegyél szert. Vagy hagyd a csudába és állj el a vásárlástól.

2. A létesítmény felújításának minősége – Ízléstelenül kialakított belső dizájn, kintről beszűrődő csatornaszag, vagy hangos, kellemetlen utcazaj, beázó tető, kevés fény a helyiségben, elavult bútorok, melegvíz nélküli mosdó, penészes falak, gyenge kapacitású elektromos hálózat… És a lista még korántsem teljes. Az ilyen és ehhez hasonló okok képesek elriasztani a vendégeket és rossz híredet is kelthetik.

3. Az engedélyek hiánya – A különböző engedélyek (pl. önkormányzati, egészégügyi alkalmasságik stb.) beszerzése hosszadalmas és költséges erőfeszítéseket igényel, éppen ezért sokan inkább egy kész vállalkozást vásárolnak. Ha a cég már minden szükséges engedéllyel rendelkedik, az új tulajnak nem kell ezzel foglalkoznia.

4. Eszközök, és egyéb tőke hiánya – Ellenőrizze, hogy nemcsak az üres falakat veszi-e meg, hanem a vállalkozást, „mindenestül”. Vagyis minden berendezéssel és bútorral adják-e el, azaz azokkal az eszközökkel együtt, amelyek jelenleg a szalonban vannak. Hiszen voltaképpen ezért is éri meg megvenni egy működő szépségszalont: nem neked kell minden apróságot beszerezni (az UV lámpáktól a porelszívókon át az utolsó székig és nagyítós lámpáig). És nem kell összeszerelni sem egyetlen bútort vagy asztalt sem, hanem minden munkára készen áll.

5. Átláthatatlan bérleti díj és kommunális rezsi költségek – Győződj meg arról, hogy a tulajdonosváltással a bérleti díj nem ugrik-e hirtelen az egekbe. Ez gyakran előfordul, ha a régi tulajdonos egy ismerősétől bérelte, méghozzá kedvezményes áron a helyiséget. Továbbá figyelj oda a rezsi költségekre is, típusonként külön-külön: a víz és az áram nem lehet irracionálisan magas. Hiszen nem azért dolgozol, hogy a rezsi költésget kitermeld.

6. A vállalkozás meglévő tartozásai, bírsági eljárások, perek –Amikor egy működő szépségszalont vásárolsz, vele együtt az összes meglévő tartozást és az esetleges büntetések kifizetését is vállalod, amennyiben léteznek ilyenek. Ha ugyyanis volt valaha bérleti díj tartozás, kifizetetlen rezsi számlák, tartozások a beszállítók és netán bankok irányába, ki nem fizetett bérek, netán könyvelő hibájából eredő bírságok, azt a szalon megvételével mind egy szálig “megvásároltad”. Arra az esetre, ha egy esetleges ellenőrzéskor felbukkanna valamilyen tartozás vagy bírság, követeld az eladótól azok belekalkulálását a szalon vételárába. Hiszen hogyan is beszélhetnénk üzleti megtérülésről, ha már az elején nyakig elmerülsz az előző tulajdonos által felhalmozott adósságok és a szépségszalont emiatt be kell zárni és továbbadni.

4. lépés: Döntsünk az alkalmazottak sorsáról: vegyünk fel újakat vagy hagyjuk meg a régieket?

Az előző tulajdonosnál megfigyelhető forgalomcsökkenésnek több oka is lehet: szakképzetlen, nem profiként viselkedő alkalmazottak – gondolok itt akár hiányos szakmai tapasztalatokra vagy a szépségiparban nélkülözhetetlen rutinra, egészen a vendégek goromba kiszolgálására.

Ezen kívül, jó ha azt is számításba veszed, hogy új főnökként mindig nehéz kijönni egy már összeszokott, “régi” csapattal. Nem mindenki fogadja jól a tulajdonosváltás hírét, főleg akkor, ha az alkalmazottak között van olyan, aki a régi tulaj rokona vagy jóbarátja volt.

Ugyanakkor elképzelhető ezek ellenkezője is: elbocsátod a meglévő szakembergárdát, akikkel együtt elveszíted a törzsvendégek többségét is. Azokat, akik valamennyi bevételt azért hoztak a szalonnak.

Ezen kívül meg kell érteni azt is, hogy az új szakemberek felvétele elég sok időt igényel, nem beszélve a jelentős anyagi kiadásokról.

Összegezve: a működő szalon alkalmazottainak kérdését mindig óvatosan kell kezelni, hiszen ezek a szakemberek képesek sikerre vinni az üzletet. Ezért hát az ő minőségi szolgáltatásaik a te legértékesebb befektetésed.

A szigorú megtérülési számítások mellett, ne feledkezz meg az alkalmazottakról sem: időben fizesd ki a bérüket, és gondoskodj a megfelelő munkakörülményekről is.

5. lépés: Alaposan ellenőrizzük az iratokat és a szerződéseket!

Habár utolsónak említjük, elérkeztünk az egyik legfontosabb lépéshez: készíttesd el, majd figyelmesen ellenőrizd a szükséges szerződéseket. Egy üzlet átvétele ugyanolyan komoly jogi procedúrával jár, mint egy lakás vásárlása – a szerződés apró betűs részének figyelmen kívül hagyása vagy egy apró jogi csavar ignorálása elég ahhoz, hogy a később akár még meg is üthesd a bokád.

Készítettünk egy csekklistát azon tényezőkről, amelyekre érdemes odafigyelni a szerződés aláírásakor:

1. Bérleti szerződés – Kérd el a bérleti szerződést – úgyis módosítani kell majd –, hogy megtudd, kié a bérleti jog, ki a tényleges tulajdonosa az üzletnek, mennyi időre adja bérbe azt. Kérdezz rá, hogy tulajdonosváltáskor változatlan marad-e a bérleti díj, netán a tulajdonosnak van valami más terve a jővőben az ingatlannal.

A legjobb, ha személyesen ismerkedsz meg a bérbeadóval, még a vásárlás előtt.

2. Minden céges irat – Amennyiben a céget és a működő szépségszalont együtt veszed át, úgy bizonyosodj meg arról, hogy annak papírjai rendben vannak. Bízz meg egy ügyvédet, aki minden ehhez szükséges dokumentumot, nyilatkozatot (például aláírási címpéldány), stb. elkészít neked.

3. Szükséges engedélyek megléte – Nézd meg például, hogy a szakembereknek van-e érvényes egészségügyi alkalmasságija, rendben vannak-e a hatósági engedélyek, stb.

4. Berendezések és gépek számlái és garancia papírjai – Ezzel többek között bebiztosíthatod azt is, hogy a régi tulaj nem viszi el a szalon gépeit magával. Ráadásul, ha még új a berendezés, és még nem járt le a garancia, úgy a meglévő dokumentumokkal garanciális – ingyenes – javításra vagy cserére vagy jogosult.

5. Belső dokumentáció – Ez nagyban megkönnyíti az új szalontulajdonos, azaz a te életed. Nem mellesleg végigkísérhetsz minden szükséges munkafolyamatot. Többnyire ide soroljuk a vendégkönyvet a vendégkartonokkal együtt, a szalont vezetetéséhez szükséges napi jelentéseket tartalmazó bejegyzésnaplót és minden olyan dokumentumot, ami a szalon mindennapjait végigkíséri.

Ezek vezetésében nagy segítség a YCLIENTS, amelyben néhány kattintással minden elemzés, statisztika, adat és információ lekérhető, legyen az akár napi bevétel vagy bármely vendég adat.

6. Az ÁNTSZ és Fogyasztóvédelem hatáskörei – A fertőtlenítő- és tisztító szerek megfelelő tárolása az ÁNTSZ fő vesszőparipája. A fogyasztóvédők a tájékoztatást vizsgálják, tehát ki kell függesztened az árlistád. Az árak mellé fel kell tüntetned, hogy forintban-e és hogy milyen mennyiségi egységre értendők, illetve hogy az ÁFÁ-t tartalmazzák-e. (Utóbbit abban az esetben, ha ÁFA körbe tartozol.) Ugyan így a fogyasztóvédők figyelhetik a termékeid szavatosságát is.

7. Adásvételi szerződés – Ennek elkészítéséhez is célszerű ügyvédet felkérni. Működő szépségszalon vásárlásakor szerepelni kell a dokumentumban az alábbi kitételeknek is: a többi szalontulajdonos részének elidegenítése, harmadik félnek történő továbbadás tiltása, valamint, ha az előző tulajdonos házastársi viszonyban él, akkor a közjegyző által ellenjegyzett eladási beleegyező nyilatkozat. Az adásvételi szerződés megkötése után, már módosíthatod (újrakötheted) a szalon minden egyéb szerződését is.

Hol érdemes vásárolni működő szépségszalont?

Többnyire a működő szépségszalonok hirdetéseire a retail.hu, maxapro.hu, ingatlan.com vagy hasonló típusú honlapokon lehet bukkanni – esetleg a jofogas.hu-n. Továbbá potenciális eladókat könnyen lehet találni szakmai csoportokban a Facebook-on vagy célzott reklámhirdetések révén, megjelenítve a kiválasztott célközönségnek a reklámposztokat vagy üzlet kivásárlásával kapcsolatos bannereket.

Ha már eldöntötted, hogy új vállalkozást vásárolsz, a YCLIENTS csapata segít automatizálni szalonod üzleti folyamatait: munkatársaink mindössze 5 nap alatt segítenek beállítani a teljes rendszert, valamint tanácsokkal szolgálnak a hűségprogrammal és az alkalmazottak bérszámításának megtervezésével kapcsolatban, biztosítva emellett egy komplex CRM modult.

Hiszen az automatizálás, a bevétel növelésének egyik leghatékonyabb eszköze, így azt érdemes már az új vállalkozás elején igénybe venni.

Részletes konzultációt az YCLIENTS platform lehetőségeiről elektronikus úton kaphatsz a support@yclients.com e-mail címen vagy az alábbi telefonszámon: 06 1 700-8108

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb tartalmainkról? Akkor kövesd viberen a YCLIENTS Community-t, ahol hasznos tippekkel, tanácsokkal találkozhatsz, heti rendszerességgel.

Ha tetszett a cikk és úgy gondolod, hogy ezt valamelyik barátodnak vagy kollégádnak is látnia kellene, akkor megköszönjük, ha megosztod vele. ??

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés