Tűzvédelem: minden, amit egy szépségszalonnak tudni kell – YJOURNAL

Tűzvédelem: minden, amit egy szépségszalonnak tudni kell

Drobcsák Miron -
March 18, 2020

A tűzvédelem minden szépségszalon számára fontos. Nemcsak azért, mert életeket menthet, hanem a vállalkozásokat érintő előírások miatt is. Alábbi cikkünkben elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban. És azt is, hogyan és miként védheted meg üzletedet a károktól, valamint a hatóságok által kiszabott büntetésektől.

Mindig legyél körültekintő!

Az első és legfontosabb szabály az, hogy mindig figyelj arra, amit csinálsz. Valamint, hogy mit hova helyezel. Egy járvány alatt a védekezés legjobb módja a rendszeres kézmosás. Úgy a tűzvédelem legfontosabb szabálya is az: nem követsz el olyan hibákat, amitől másnap fogod a fejed.

Ilyen például, ha törölközőt hagysz éjszakára a fűtőtesten. Vagy bekapcsolva hagyod a hajsütővasat. Esetleg olyan helyen tárolsz gyúlékony folyadékokat, ahol hőhatás érheti őket.

A balesetek 99%-át olyan esetek okozzák, amelyeket egyszerű odafigyeléssel el lehetett volna kerülni bármely szépségszalonban.

A Munkavédelmi Törvény

Az első és legfontosabb törvény, amelyet szem előtt kell tartanod az a 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről. Ez leírja a biztonságos körülményekhez szükséges személyes és tárgyi feltételeket.

Meglehetősen hosszú és száraz jogi szöveg. Azonban mi mindenkit arra bíztatnánk, hogy legalább egyszer olvassa el figyelmesen.

A törvény egyébként az állam feladatait, valamint a vállalkozó feladatait sorolja fel. Ez abban merül ki, hogy felelős, biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkakörnyezetet kell kialakítanod.

Máskülönben a legexkluzívabb szépségszalont is komoly büntetések érhetik. A hivatalos állami összefoglalót itt olvashatod.

ÁNTSZ

Az, hogy a szépségszalonokban minden rendben működik-e, azt részben az ÁNTSZ is ellenőrzi.

Fontos tudnivaló, hogy külön engedély nem kell tőlük a megnyitáshoz (hacsak nem foglalkozol étel és ital árusításával is),. Viszont bármikor betoppanhatnak ellenőrizni, hogy a munkavédelmi szabályokat betartod-e.

Érdekes tény továbbá, hogy a fodrászatokra, kozmetikusokra és pedikűrösökre vonatkozó törvényeket 2008-ban hatályon kívül helyezték. Azonban más törvény hiányában még mindig ehhez kell igazodni.

A törvény nem tér ki külön a tűzvédelmi szabályzásokra, azonban kötelességük ellenőrizni a vegyszerek jellegét és tárolását. Tehát ha véletlenül valamit nem megfelelően tárolsz, ők is felhívják rá a figyelmed.

Tűzvédelem szabályai

A legfontosabb ide tartozó szabályzat, amely minden fodrászat, kozmetika vagy körömszalon biztonságáról gondoskodik: 1996. XXXI. tv. a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről, a tűzoltóságról.

Ez tartalmazza az egyes állampolgárok kötelességeit és jogait a tűzoltással kapcsolatban. Vagyis ez az a törvény, amely gyakorlatilag magába foglalja, hogy ha tűz üt ki nálad, akkor valaki megjelenik és eloltja.

Ami Rád a leginkább vonatkozik, az a törvény harmadik fejezete. Ez megfogalmazza azokat a tevékenységeket és óvintézkedéseket, amelyek a szalonod biztonságos üzemeltetéséhez szükségesek.

A törvény lényege röviden: gondoskodnod kell arról, hogy a Te és a nálad dolgozó beosztottak élete biztonságban legyen. Ehhez leginkább a már fent említett aranyszabályra lesz szükséged:

Mindig figyelj arra, hogy mit csinálsz, és hogyan kezelsz potenciálisan veszélyes anyagokat!

Ha ezt a szabályt betartod, akkor semmi gondod nem lesz. Továbbá minden rád vonatkozó szabálynak meg fogsz felelni. Ha robbanásveszélyes anyagokkal kell dolgoznod, akkor megtalálod az arra vonatkozó utasítások között, hogy figyelmeztesd a tűzoltóságot.

Szerencsére ezeknek a törvényeknek nem az a célja, hogy megbüntethessenek 10 ezer forintra egy, az elsősegélydobozodban található lejárt géz miatt. Hanem az emberéletek megmentése.

Így a hatóságok itt tényleg igyekeznek mindent elkövetni, hogy a létező leghatékonyabban rámutassanak a lehetséges veszélyforrásokra.

A tűzvédelem másik formája – amely minden szalonban kötelező –, az a poroltó készülék. Ne gondolj feltétlenül arra a nagy taszító, bőrrel rögzített „szörnyetegre”, amely finoman szólva sem illeszkedik egy exkluzív szépségszalon hangulatához!

Elég egy egészen apró tűzoltókészülék, amely befér bármelyik szekrénybe. Pár ezer forintos beruházással megkímélheted magadat egy több millió forintos kártól. Nem beszélve a saját és klienseid életéről. (És a törvény be nem tartása miatti büntetés összegéről!)

Villamos berendezések és azok ellenőrzése tűzvédelem szempontjából

Tűzvédelmi szempontokból veszélyforrást jelenthet az elektromos hálózat, és az arról működő berendezések. Azért, hogy ne törjön ki tűz a nem megfelelő vagy elöregedett eszközök miatt:

– a kéziszerszámokat évente
– az egyéb villannyal működő eszközöket háromévente
– az elektromos hálózatot hatévente

kell szerelői ellenőrzés alá vetni.

Ezeket az intézkedések az éppen hatályos 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet foglalja magába. A szépségszalonok munkavédelmét érintő szabályozásokra a második fejezet vonatkozik.

Tűzvédelmi szabályzat

A szalonod alkalmazottainak száma meghaladja az öt főt? Először is engedd meg, hogy gratuláljunk az üzleti sikereidhez. Másodszor pedig, rossz hír. Neked valamivel szigorúbb szabályokat kell betartanod.

Ez magától értetődő egyébként, hiszen egy kisebb szépségszalonból tűz esetén az ember egyszerűen kirohan. De ha öt alkalmazottad van és mindegyikre jut éppen egy-egy ügyfél, akkor tíz pánikba esett menekülő emberből már komoly baj is kisülhet.

Éppen ezért, ha több mint öt munkavállalóval rendelkezel, saját tűzvédelmi szabályzatot kell készítened. Ne ijedj meg, ezt természetesen egy szakértő csinálja. Olyan, akinek legalább középszintű tűzvédelmi szakembernek kell lennie.

Az ő feladata megvizsgálni, hogy pontosan milyen anyagokkal dolgozol, milyen az adott épületi egység kockázati besorolása. Emellett azt is, hogy milyen egyéb kockázati tényezők jelentkezhetnek a mindennapi munkavégzés során.

Ezek alapján fogja neked kialakítani a saját tűzvédelmi szabályzatodat. Ebben leírja, hogy hogyan kell elhelyezned az éghető anyagokat, hol és milyen körülmények között végezhetsz tűzveszélyes tevékenységeket. Továbbá azt is, hol és hogyan helyezhetsz el fűtő berendezéseket.

Meghatározza a tűzjelző eszközök, illetve az oltóanyag ideális elhelyezését. Egyúttal készít egy tűzriadó tervet. Ez arra szolgál, hogy a lehető legbiztonságosabban és leggyorsabban tudjátok elhagyni a helyszínt vészhelyzet esetén.

Összefoglalva

Szerencsére a tűzvédelemre vonatkozó szabályok egyáltalán nem bonyolultak. Még ha elsőre esetleg annak is tűnhetnek. A legfontosabb szempont, amit szem előtt kell tartani az az, hogy mindig figyelj arra, amit csinálsz. Különösen, amikor gyúlékony anyagokat, vagy forró eszközöket használsz!

Egyébként pedig az ezzel foglalkozó szervezetek minden segítséget és tájékoztatást megadnak, annak érdekében, hogy semmilyen fontos információ ne kerüljön el. És ha esetleg egy ellenőrzés közben már nagyon unod, hogy az ellenőr a hajszárítód megfelelő működését vizsgálja már órák óta, akkor mindig az lebegjen a szemed előtt, hogy mindez a Te biztonságod érdekében történik!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb tartalmainkról? Akkor kövesd a YJOURNAL blogját, ahol hasznos tippekkel, tanácsokkal találkozhatsz, heti rendszerességgel.

Szeretnél többet megtudni a vállalkozások automatizációjáról, sőt ki is próbálnál egy ilyen szoftvert élesben? Akkor látogass el a YCLIENTS oldalára, ahol regisztrálás után 7 napig teljesen INGYEN próbálhatod ki online bejelentkező és automatizáló programunkat.

Ha tetszett a cikk és úgy gondolod, hogy ezt valamelyik barátodnak vagy kollégádnak is látnia kellene, akkor megköszönjük, ha megosztod vele. ??

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés