Koronavírus a szépségiparban – mire figyeljünk, hogy lassítsuk a fertőzést – YJOURNAL

Koronavírus a szépségiparban – mire figyeljünk, hogy lassítsuk a fertőzést

Drobcsák Miron -
March 11, 2020

Már több mint 126 000 embert érint világszerte (2020. március 12-i adat) a legújabb vírus, a COVID-19, azaz ahogy mindenki ismeri, a koronavírus. Hogy mit is kell tudni róla pontosan, mik a jellemzői és a szépségiparban milyen óvintézkedésekkel tudjuk a fertőzés terjedését lassítani az kiderül cikkünkből.

Új ellenség – nCoV

A CoV vírus család az okozója egy közönséges megfázásnak vagy akár súlyosabb betegségnek, mint például a közel-keleti légúti koronavírus (MERS-CoV) vagy akut légúti fertőzés, más néven a SARS-CoV. Jelenleg azonban egy teljesen új válfaj ellen „harcol” az emberiség, méghozzá az nCoV elnevezésűvel, amely eddig embereket nem érintett.

A koronavírus terjedése és tünetei

Mivel egy új betegségről van szó, nincs pontos információ arról, hogy hogyan is terjed. Csupán feltételezés, hogy más vírusokhoz hasonlóan fertőz: két méteres távolságon belül, testnedveken keresztül, köhögés útján. Tünetei a már említett köhögés, láz és légzési nehézségek lehetnek – akár ezek együtt, kombináltan, csak egy vagy épp semmilyen szimptómával.

“Világszinten, nemzetközileg, országosan és helyileg is befolyásolja a gazdaságot, illetve különböző iparágakat.”

Óvintézkedések

Világszinten, nemzetközileg, országosan és helyileg is befolyásolja a gazdaságot, illetve különböző iparágakat. Napról napra értesülünk a hírekből, hogy törölnek járatokat, lefújnak nagyobb eseményeket, több oktatási intézményben óvintézkedéseket foganatosítanak vagy akár súlyosabb eseteknél egész városokat vonnak karantén alá.Párhuzamok: influenza és koronavírus

Még nem tudni pontosan, mennyire veszélyes a koronavírus. Ami azonban biztos, hogy az influenza éves halálozási rátája 1%, ami körülbelül 400 000 ember globális szinten. (A SARS-CoV évi 10%-kal előzi meg az influenzát.) És azt sem tudni, mennyire fertőző. Ha már az imént az influenzához hasonlítottuk, tegyük meg most is: jelentős különbség az influenza és a koronavírus között, hogy utóbbihoz (még) nincs oltóanyag. A koronavírus pedig jelenlegi tudomásunk szerint leginkább az idősebbekre és a légúti betegségben szenvedőkre jelent komoly veszélyt.

Nincs hatásos gyógyszer, gyógymód

Mivel a COVID-19 tulajdonképpen vírusos megbetegedés, így antibakteriális gyógymódnak nincs haszna. Az influenza elleni gyógyszereink sem hatékonyak ezzel a típusú koronavírussal szemben. Az eddig diagnosztizált esetek alapján a felépülés az immunrendszeren múlik: a már eleve legyengült immunrendszer nehezen tudja leküzdeni vagy legrosszabb esetben nincs is esély rá. A több mint 4 000 halálos eset többsége már eleve rosszabb egészségi állapotban volt valamilyen egyéb betegségnek köszönhetően, mielőtt megfertőződtek a vírussal.

“szappant és vizet használva moss kezet legalább 20 másodpercen keresztül”

Koronavírus

Megelőzés

A WHO (World Health Organization) szerint a leghatékonyabb mód a fokozott higiénia:

 • szappant és vizet használva moss kezet legalább 20 másodpercen keresztül
 • moss kezet amikor beértél munkába vagy éppen hazaérkeztél
 • ha éppen nincs szappan és víz a közelben, akkor használj kézfertőtlenítőt
 • mindig takard el a szád/orrod tüsszentés- és köhögés közben egy papírzsebkendővel (ha papírzsebkendő nincs kéznél, akkor használd a blúzod/kabátod ujját)
 • a használt zsebkendőt azonnal dobd a szemetesbe és moss kezet
 • ne érintsd meg az arcod, ha nem tiszta a kezed (például nem mostad meg miután leszálltál a buszról)
 • igyekezz elkerülni minden fizikai kontaktus azokkal, akik látszólag nincsenek jól, betegek stb.
 • ha bármilyen nátha/influenza szerű tüneteket észlelsz magadon, azonnal keresd fel házi orvosod

Mi a helyzet a maszkokkal?

Egy másik eszköz a fertőzés terjedésének megfékezésére, az a maszk. Ahogy a vírus terjedt, a lakosság úgy kezdett el hatalmas mennyiségben bevásárolni belőle. Az üzletek és gyógyszertárak néhány nap alatt teljesen kifogytak az orvosi maszkokból, ami online vásárláshoz vezette az embereket. Az interneten található termékek többsége azonban nem felel meg a vírus elleni védekezés alapvető kritériumainak.

Az orvosi maszk

A szakértők szerint a sima orvosi maszkok tulajdonképpen nem érnek semmit, mivel nem arra lettek tervezve, hogy megszűrjék a levegőt, hanem hogy megvédjenek az esetleges testnedvektől egy vizsgálat vagy műtét során. De egy vírus ellen – amit be is lélegezhetsz –nem véd meg, mivel nem szigetel teljesen a száj és orr körül.

Maszk váráslása: milyet vegyünk, ha tudunk

Az egészségügyi hivatalok szerint a minimum követelmény egy maszk esetében az N/R/P 90/95/99 kritérium. De mit jelent ez? A betűk (N és R és P) azt mutatják, hogy mi ellen véd a maszk: N megszűri a levegőt, de az olajat átengedi – P megszűri az olajat is. A mögötte lévő szám pedig azt mutatja, hogy hány százalékban. Ennek fényében a minimum kritérium az N95, de ha biztosra akarsz menni, akkor P99 jelűt vásárolj. (Természetesen ezek a betűk és a számok nem érnek semmit, ha a maszk maga nem takar és szigetel hatékonyan.)

Egyre kevesebb vendég

Az emberek egészségének védelmében meghatározott óvintézkedések automatikusan maguk után vonják, hogy a fogyasztók száma csökken a bevásárlóközpontokban és szórakozóhelyeken, a tömegrendezvényeket betiltják. Lassan a vendéglők és kávézók is vendéghiánnyal néznek majd szembe, ahogy a vírus egyre nagyobb teret hódít. A kórházak, egészségügyi központok és gyógyszertárak nyomás alatt állnak, az bevásárlóközpontok és élelmiszer boltok polcairól folyamatosan fogynak az alapvető élelmiszerek és a kézfertőtlenítők, kézmosó folyadékok, szappanok.

Szépségipar: elkerülhetetlen a fizikai kontaktus

A nyomás már elérte a kisebb vállalkozásokat is: a szépség- és fodrász szalonok is szenvednek a vendéghiánytól, nem is beszélve arról, hogy ebben az iparágban elkerülhetetlen a fizikai kontaktus. Ennek fényében nem egyszerű fenntartani a vendégkört, mert elég egy apró tüsszentés vagy köhintés és elkaphatod a vírust (bármilyen vírust) könnyen és észrevétlenül. Mindezt anélkül, hogy te, vagy az, aki átadta neked, tudna róla.

“minimalizálni az emberek utcán töltött idejét, azaz csökkenteni a koronavírus terjedésének esélyét”

Irakban és Pekingben be kellett zárni

Az iraki Erbil város kormányzója elrendelte, hogy minden bár, szépségszalon és egyéb nyilvános helynek be kell zárnia a kapuit legalább április 1-jéig. A kormányzó a március 6-án koronavírussal diagnosztizált nőre alapozta a döntését – így próbálnak megelőzni egy újabb járványt. Bejing 20 000 fodrászatából csupán 130 kapott nyitvatartási engedélyt, ami egy 21,5 milliós városnak igencsak kevés. Viszont ugyanaz az indok áll a döntés mögött: minimalizálni az emberek utcán töltött idejét, azaz csökkenteni a koronavírus terjedésének esélyét.

Ausztrália: kötelező a maszk viselete

Több ausztráliai szalon elvárja a vendégektől, hogy maszkot viseljen a szolgáltatás igénybevétele alatt, ezzel is igyekeznek csökkenteni a fertőzés esélyét. (Az egyik hatalmas sminkóriás, a Sephora pedig úgy védekezik a vírus ellen, hogy határozatlan időre bezárta üzleteit vendégei és saját alkalmazottai egészségét szem előtt tartva.)

“viselj maszkot, kesztyűt és használj antibakteriális tisztítószert minden vendég előtt és után – nem elfelejtve az eszközök fertőtlenítését sem”

Szépségipar – hogyan védekezzünk?

De ezt nem minden szépségipari vállalkozás engedheti meg magának: ráadásul a fizikai kontaktus természetükből kifolyólag elkerülhetetlen. Hogy mégis minimálisra csökkenthesd a vírus terjedésének kockázatát, íme néhány tipp:

 • viselj maszkot, kesztyűt és fertőtlenítéshez használj 70%-os alkoholtartalmú tisztítószert vagy hipót minden vendég előtt és után – nem elfelejtve az eszközök fertőtlenítését sem
 • rendszeresen moss kezet szappanos vízzel
 • kérdezz rá, hogy a vendéged járt-e külföldön az elmúlt 14 napban, és ha igen, bizonyosodj meg róla, hogy nem a veszélyeztetett országok valamelyikében volt
 • ha ott járt, akkor ajánlj fel neki egy 2 héttel későbbi időpontot, amennyiben tünetmentes
 • ennek vonatkoznia kell az alkalmazottaidra is, ha nemrég – akárcsak – átutaztak is a veszélyeztetett országokon, küldd el 2 hetes kötelező szabadságra
 • minden alkalmazott viseljen maszkot és kesztyűt – minden helyzetben
 • extrém, viszont annál hatásosabb módszer: minden vendég lázát mérd meg, mielőtt belép a szalonba – hőemelkedés esetén adj neki időpontot 2 héttel későbbre (ezt a módszert az alkalmazottaknál is bevetheted)

Ha szeretnéd vendégeid figyelmét felhívd a szalonodban érvényes óvintézkedésekre vagy éppen nem tudod, hogyan tájékoztasd őket SMS-ben, e-mail-en vagy viberen zárásodról vagy nyitva tartásodról, töltsd le INGYENES koronavírus (COVID-19) kommunikációs csomagunkat:

Egyelőre sajnos nem ismert a koronavírus okozta világméretű járvány végkifejlete. Addig viszont a saját és a környezeted egészsége érdekében kövesd a WHO által előírt higiéniai utasításokat!

BREAKING NEWS: Veszélyhelyzetet, rendkívüli jogrendet hirdetett a Kormány 2020. március 11-én:

Ennek értelmében a legfontosabbak: 4 országból – Kína, Dél-Korea, Olaszország – tilos a beutazás; szlovén és osztrák határokon visszaállítják az ellenőrzést; bezárják az egyetemeket; a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják.

UPDATE: 2020. március 16-án a magyar Kormány járványügyi veszélyhelyzetben tett bejelentése értelmében a rendezvényeket éjféltől betiltják. A szórakozóhelyeket, kulturális intézményeket és mozikat bezárják. Az éttermek és kávézók csak 15 óráig tarthatnak nyitva. 15 óra után csak az élelmiszerboltok, patikák és drogériák tarthatnak nyitva. A Kormány javaslatára minden családi eseményt el kell halasztani. Arra kérik a 70 év felettieket, ne hagyják el a lakásukat.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés