Rekordkísérlet a nagyobb forgalom érdekében – a Case Osipov Image Studio Guiness Rekord története – YJOURNAL

Rekordkísérlet a nagyobb forgalom érdekében – a Case Osipov Image Studio Guiness Rekord története

Drobcsák Miron -
March 16, 2020

2017. december 18-án az orosz Case Osipov Image Studio fodrászat rekordkísérlet Guiness Rekordot állított fel: dolgozói 340 hajat festettek be 19 óra 53 perc alatt. Hogy hogyan „készül” egy rekord és mindez hogyan befolyásolta a következő hónap forgalmát, az cikkünkből kiderül.

Honnan jött az ötlet?

A kozmetikai cégek előszeretettel tartanak szalonokban workshopokat, szépségnapokat. Ez nem egy rossz ötlet, ugyanakkor felmerül a kérdés, miért is jó ez a szalonnak és hogyan veszed rá az embereket, hogy eljöjjenek? Mit kínálsz nekik? Miért menjenek el pont a te rendezvényedre?

Van-e jövője egy rekordkísérlet megszervezésének?

December elején találkoztunk a Londa Pro Russia képviselőjével, Ilona Carenko-val és az Osipov Image Studio alapítójával, Valentin Kalinicsev-vel, hogy megvitassuk van-e jövője az ilyen és ehhez hasonló brandnépszerűsítő rendezvényeknek. Ugyanis terveztünk egyet december 18-ra.

Rekord? Miért ne?

A megbeszélésen úgy döntöttünk, megtartjuk a rendezvény, sőt mindent megteszünk a népszerűsítésért. Elhatároztuk, rászánunk egy nagyobb összeget és 24 órára megnyitjuk a szalont mindenki számára. Elképzeltük, hogy ez alatt az idő alatt rekord mennyiségű hajat festünk be. És ha már rekord. Miért ne legyen valóban az?

Kapcsolatba léptem a Guiness Rekordok Könyvének képviselőivel, akik megküldték számomra a szabályokat és egy halom dokumentumot. Ettől kezdve két hetünk maradt a kitűzött rekordkísérlet előkészítésére. 

A rekordkísérlet előkészítése

Helyszínként a Horohovijon található szalonunkat választottuk, amelynek előkészítését Valentin Kalinicsev vállalta magára.

Fontos volt néhány szabályt felállítani:

  • a helyszínt két kamerának folyamatosan rögzítenie kellett
  • egyértelműen látszanak a rekord „paraméterei” (kijelölt helyszíne, festések száma, stb.)
  • két mechanikus órának kell lógnia a helyiség falain

Ezenkívül el kellett távolítani a tükröket, így minden a vendég csak a festés után szembesült a végeredménnyel.

Vendégekre vonatkozó szabályok

Ami azt illeti, a vendégekre is vonatkoztak bizonyos szabályok: mindenképpen fotót kellett róluk készíteni a hajfestést követően, kezükben tartva sorszámukat, ki kellett tölteniük egy űrlapot és alá kellett írniuk egy nyilatkozatot, amellyel hozzájárultak a személyes adataik felhasználásához.

Váratlan meglepetés

Felszereltük a kamerákat, felraktuk az órákat, a rekord helyszínét színes szalaggal jelöltük a padlón.

A rekordkísérlet napján azonban meglepetés várt ránk: reggel nyolc órakor a helyszínre érkezve vettük észre, hogy az egyik óra eltört. És ez egy órával a rekordkísérlet megkezdése előtt történt, ráadásul olyan időben, amikor még minden zárva van.

Szerencsére sikerült gyorsan megtalálni a megoldást: kölcsönkértünk egy órát a szomszédos szendvicsezőből. 

Szuper csapat jött össze

A kísérlet megkezdése előtt össze kellett gyűjtenünk egy 30 fős csapatot, majd mindenkivel közöltük a szabályokat. A rekordkísérletre jelentkezett maga Denis Oszipov is, illetve a hálózat top stylist-jai, versenyek győztesei és kiemelkedő stylistok (minden rekorder neve a cikk végén olvasható). Tehát a csapatnak már az „összetétele” is bombasikerrel kecsegtetett. 

Résztvevőkre vonatkozó szabályok

Mindenki tisztában volt azzal – és vállalta is –, hogy minden órában csak 5 perc szünetet tarthat, azaz maximum ennyi időre hagyhatja el a helyét. A szünetek összevonhatók – például kétóránként 10 percet is „kivehetnek” a résztvevők.

Ha valaki elfárad, és korábban elhagyja a helyszínt, akkor a rekordkísérlet sikertelennek minősül.

(Ezeket a szigorú szabályokat egyetlen résztvevő sem sértette meg – mindenki komolyan vette a feladatát, így a rekord megszületett.)

rekordkísérlet
Denis Oszipov személyesen is részt vett a rekord felállításában: hajat festett, mosott és segítette a stylistok munkáját
guiness rekord
Minden hajfestést hajformázással zártak a versenyzők
guiness rekord, rekordkísérlet
A szabályok szerint a nap folyamán a stylistok csak a pihenőidőt számolhatták
guiness rekord, rekordkísérlet, hajfestés
A szüneten kívül fegyelmezetten dolgoztak és segítették egymás munkáját

De hogy lesz elég vendég egy rekordkísérlet révén?

Az én feladatom volt 450 vendég érdeklődésének felkeltése. (A biztonság kedvéért 450-nel számoltunk, hiszen tudtuk, hogy a megkeresett vendégek 30%-a nem jelenik majd meg.) Már két évvel ezelőtt automatizáltuk üzleti folyamatainkat a YCLIENTS segítségével, és lehetővé tettük vendégeink számára az online bejelentkezést is.

Azonban a csoportos bejelentkezési lehetőség éppen nem sokkal az esemény előtt jelent meg, így még nem tudtam tesztelni. 

5 csapat plusz 1 szakember

Végül azt találtam ki, hogy egy szakemberhez 15 percenként 4 embert jelentettem be. A résztvevők ösztönzése érdekében 5 csapatot állítottam fel és még plusz egy szakembert, azon vendégek számára, akik nem tudnának bejelentkezni a nekik alkalmas időpontra. Ennek a listának kellett garantálnia a folyamatos vendégáramlást.

Gyorsan elkelt minden időpont

1,5 héttel az esemény előtt kiegészítő fiókokat és csoportokat hoztam létre az eseménynek, valamint meghívtam a sajtót. Minden vendéget tájékoztattam arról, hogy rekordkísérlet részese lesz. A rendezvény promója sikeresnek bizonyult: gyorsan elkelt minden időpont, azaz sikerült elérni a 100%-os bejelentkezési arányt. Úgy tűnt, népszerű a kísérlet.

Majd beütött a krach…

Aztán jött egy újabb váratlan meglepetés. Éjjel 11 órakor, a rekordkísérlet előtti éjszakán olyasmivel szembesültem, ami teljesen megrémített: az átlagos 30%-os lemondási arány 50%-ra növekedett. Ez azt jelentette, hogy hiába biztosítottam be magunkat vendéggel, mindenhogyan hiányzott még 50 ember.

Hogyan tovább?

Nos, első lépésként befestettük a Geometria TV tudósítójának haját. Második lépésként pedig vendégeket csalogattunk a környező bárokból. Harmadszor pedig agresszív marketing kampányba kezdtem: üzeneteket küldtem az alábbi szöveggel „CSAK MA, CSAK MOST, INGYENES HAJFESTÉSre jelentkezhetsz be, csupán az anyagköltséget kell kifizetned!”

Lehet, hogy a folyamatos élő közvetítés is sokat segített, de összességében 1,5 óra alatt megteltek az üres helyek: az ajtóban legalább 10 ember toporgott. Az akadályt így sikeresen vettük. 

A rekordkísérlet

Az éjszaka folyamán folyamatosan tartottam a kapcsolatot a rekord hitelesítőjével, Serhiy Semenov-val – beszámoltam az aktuális helyzetről, ellenőriztem a szabályok betartását.  És már reggel nyolc órakor ismert volt, hogy nem is egy, hanem egyszerre két rekordot is fel fogunk állítani:

  1. A leggyorsabb professzionális hajfestés: 213 személy 12 óra alatt.
  2. A legnagyszabásúbb professzionális hajfestés: 340 ember folyamatosan, megállás nélkül, 19 óra 53 perc alatt. 

A rekordkísérlet sikeressége több tényezőn múlt, a résztvevők munkavégzésétől kezdve sok más egyében át. Ha akár egyetlen stylist is szabályt szegett volna – megállt volna valamelyik óra –, nem jöttek volna el a vendégek, vagy valamelyikük jelenetet rendezett volna, akkor a rekordkísérlet bizony meghiúsul.

A rekord összehozta a csapatot

Nagyon sok munkát fektettünk ebbe a rendezvénybe. Mindannyian egy hatalmas, kivételes esemény részeseinek éreztünk magunkat. Hatalmas büszkeség volt számunkra, hogy részesei lehetünk. Sőt volt olyan vendég, aki velünk együtt elérzékenyült, amikor meghallotta, hogy a rekordkísérlet sikeres volt. Úgy éreztük, egy nagy család részei vagyunk.

A vendégek túlnyomó többsége elégedett volt a festéssel, és örültek, hogy részesei lehetnek

Mit „adott” a rekordkísérlet?

Ez a nagyszabású rendezvény több eredményt is hozott számunkra:

1. Bekerültünk a Guiness Rekordok Könyvébe, amire nagyon büszkék vagyunk.

2. Minden résztvevő stylist oklevélben részesült, mint „Guiness Rekord résztvevő”.

3. Minden vendég a részvételért cashback kedvezményben részesült (3600 forint kedvezmény, amit januárban használhatott fel). Így sikerült a teljes január hónapot pikkpakk megtöltenünk bejelentkezésekkel. (Egyébként általában éppen a január szokott „holtidő” lenni a szépségszalonok életében.)

4. Több megjelenésünk is volt a sajtóban.

5. Egész éjszaka élő közvetítésben voltunk.

6. A közös rekord létrehozása összekovácsolta a csapatot: mindannyian büszkék voltunk egymásra.

7. A közösségi médiában és egyéb felületeken, több mint 100 pozitív visszajelzés érkezett. 

8. Természetesen kaptunk egy-két negatív kritikát is. De hát hogyan is létezhetnénk e nélkül? Ebből építkezünk.

És miért csak az orosz Guinesss Rekordok könyvébe kerültünk be?

Függetlenül attól, hogy világrekordot állítottunk fel, csak az orosz Guiness Rekordok Könyvébe sikerült bekerülni. Ennek az az oka, hogy egy világrekord bejegyzése rengeteg papírmunkával járt volna.

Mint említettem, vendégeink beleegyező nyilatkozatot írtak alá személyes adataik felhasználására. A világrekord bejegyzéséhez minden ilyen dokumentumot le kellett volna fordítanunk angolra, majd hitelesíteni, nekünk pedig 340 vendégünk volt! Úgy döntöttünk, nem fecséreljük az időnket a papírmunkára és elégedettek vagyunk az orosz rekorddal is.

A rekordkísérletben az alábbi stylistok vettek részt: 
Denos Osipov, Anna Pakkonen, Angelina Scserbakova, Lilia Lyapina, Yulia Dyapkina, Yuilia Feoktistova, Valeria Mescheryakova, Anna Grishatkova, Tatiana Karpushevskaya, Oksana Bespalov, Daria Savenko Ilona Carenko Olga Nikultseva, Olga Stepanova, Elena Pylnova a csupasz formában, Svetlana Vinogradova Maria Maar, Catherine Kochnova Anton Solovyov, Victor Grachev, Alexander Ioanidi, Vitaly Parshikov, Vitaly Pashenko Alexander szögbelövő, Veronica Shesterikova , Igor Belousov, Svetlana Korolkova, Larisa Rumyantseva, Dmitrij Dušin, Dmitrij Gusev, Anatolij Finnikov, Ivan Astafurov, Alexandra Rumyantsev, Ksenia Kharlamova, Elizaveta Mantrova, Alina Chikhareva, Julia Melnikova és Ekaterina Lebedeva. Valamint Mi, Valentin-nal. 
Kalinicsiev-vel szintén bekerültünk a Rekordok Könyvébe, mint szervezők. 

Ha a Te fejedben is motoszkál egy hasonló rekordkísérlet, Magyarországon az alábbiakat kell tenned:

Vedd fel a kapcsolatot a Magyar Rekord Egyesülettel az alábbi elérhetőségek bármelyikén: elnok@magyarrekord.hu; +36-20/965-6500, +36-30/965-6500

A Magyar Rekordok adatbázisa rendkívüli teljesítmények bemutatásáról szól. Elsősorban olyan kiemelkedő emberi produkciókat gyűjtenek, amelyek a hivatalosan elismert sporteredmények körén kívül vannak.

És hogy miből lehet rekord:

  • az adott cselekvés bemutatása önmagában alkalmas arra, hogy a kapcsolódó szakmai ismeretekkel nem rendelkező érdeklődő számára is nyilvánvalóan bemutatja a kimagasló emberi teljesítményt,
  • mérhető és jegyzőkönyvben rögzíthető paraméterekkel pontosan jellemezhető,
  • legalább elvileg bárki számára megismételhető, ezáltal megdönthető,
  • a fair play íratlan szabályai szerint összemérhető, összehasonlítható emberi teljesítményt mutat be,
  • objektív, azaz személytől, állásponttól és véleménytől független eredmények formájában adható közre az adott rendkívüli teljesítmény

További infó: www.magyarrekord.hu

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb tartalmainkról? Akkor kövesd a YJOURNAL blogját, ahol hasznos tippekkel, tanácsokkal találkozhatsz, heti rendszerességgel.

Szeretnél többet megtudni a vállalkozások automatizációjáról, sőt ki is próbálnál egy ilyen szoftvert élesben? Akkor látogass el a YCLIENTS oldalára, ahol regisztrálás után 7 napig teljesen INGYEN próbálhatod ki online bejelentkező és automatizáló programunkat.

Ha tetszett a cikk és úgy gondolod, hogy ezt valamelyik barátodnak vagy kollégádnak is látnia kellene, akkor megköszönjük, ha megosztod vele. ??

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés